Tastăm şi descoperim

duminică, 8 mai 2016

RESPECTĂM DREPTURILE DE AUTOR DIN MEDIUL VIRTUAL?



Foarte multe persoane folosesc internetul, aş spune că aproape toate... Şi foarte multe persoane folosesc această sursă pentru informare. 




CUM NE INFORMĂM?

DE UNDE NE INFORMĂM?

SPECIFICĂM SURSA INFORMĂRII?

RESPECTĂM DREPTURILE DE AURTOR DIN MEDIUL VIRTUAL?



De multe ori se întamplă să "culegem" informaţii de pe internet, dar să nu publicăm şi sursa...Ceea ce înseamnă că nu respectăm drepturile de autor şi încălcăm legea! 
Haideţi să vedem ce inseamnă, conform dex-ului, dreptul de autor sau "copyright":
 Drepturile de autor sau copyright (anglicism care se pronunță [ pron. copiraĭt ] ) reprezintă ansamblul prerogativelor de care se bucură autorii cu referire la operele create; instituția dreptului de autor este instrumentul de protecție a creatorilor și operelor lor. 
După Convenția de la Berna nu mai este necesară indicarea faptului că o operă este protejată de drepturile de autor atât timp cât „proprietatea intelectuală a unei opere literare, artistice sau științifice corespunde autorului pentru simplul fapt că el a creat-o” și „sunt considerate obiecte ale proprietății intelectuale toate creațiile originale literare, artistice și științifice exprimate prin orice mediu și pe orice suport, tangibile sau intangibile, cunoscute acum sau care se vor inventa în viitor”.
În lumea digitală se aplică aceleași legi ale proprietății intelectuale și drepturilor de autor ca și pentru toate celelalte creații originale.
În martie 2002 a intrat în vigoare Tratatul OMPI pentru Dreptul de Autor (WCT) și în mai Tratatul OMPI pentru Interpretare și Fonograme (WPPT).
Ambele „Tratate ale Internetului” (cum sunt cunoscute) au fost realizate în 1996 de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale. Astfel este actualizată și completată Convenția de la Berna și se introduc elementele societății digitale. Într-o perioadă de 6 ani (1996 - 2002), se realizează ratificarea acestor noi tratate de 30 de țări, minimul cerut de Organizația Națiunilor Unite, pentru punerea sa în aplicare.



Dreptul de autor in mediul virtual (Copyright)  cuprinde : fotografii, siteuri web, videoclipuri, lucrari literare , jocuri ,picturi, sculpturi...

      Conform DEX ,  copyright este drept garantat prin lege, rezervat numai autorului (precum si mostenitorilor acestuia) sau editorului de a reproduce si de a vinde operele literare, artistice si stiintifice.

       Încalcarea drepturilor de autor reprezintă folosirea neautorizata a materialelor protejate de legile cu privire la drepturilor de autor.
Legea recunoaste autorului dreptul de a permite sau interzice (citat din lege)
DREPTURI PATRIMONIALE:

-a) reproducerea operei;
-b) distribuirea operei;
-c) importul în vederea comercializii a copiilor realizate cu consimtamantul autorului;
-d) inchirierea operei;
-e) imprumutul operei;
-f) comunicarea publica, directa sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poate fi accesata in orice loc si moment ales, in mod individual, de catre public;
-g) radiodifuzarea operei;
-h) retransmiterea prin cablu a operei;
-i) realizarea de opere derivate.


Mai există drepturile morale, precum: 
-a) dreptul de a decide daca si cand opera va fi adusa la cunostinta publicului;
-b) dreptul de a fi recunoscut ca autor
-c) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusa la cunostinta publicului;
-d) dreptul de ai fi respectata integritatea operei si de a se opune oricarei modificari;
e) dreptul de a retracta opera, cu despagubirea celor care detin dreptul de utilizare, daca este cazul.






  Legea copyright-ului,legea 8/1996: 

- împiedică folosirea neautorizată ca reproducerea, republicarea sau obținerea de foloase materiale a materialelor ce se supun acestei legi. 

Proprietarul de drept al materialului în cauză, poate autoriza reproducerea elecronică sau sub orice altă formă, multiplicarea și distribuirea acestuia.
Când un anume autor încalcă legea copyright-ului, se comite o infracțiune.
Această lege prevede că autorul unei opere (literară, artistică, muzicală, sau de orice fel), să dețină dreptul asupra operei în cauză, pe toată durata vieții sale, plus încă 70 de ani. 
Drepturile de autor se moștenesc de către urmașii legali ai autorului. În cazul operelor realizate prin colaborarea mai multor autori, drepturile de autor expiră la 70 de ani de la moartea ultimului dintre aceștia. 
În cazul operelor publicate sub pseudonim, sau anonim, dreptul de autor durează 70 de ani de la publicarea respectivei opere. 
Legea se aplică și pentru operele create înainte de publicarea legii, dar numai dacă perioada de protecție n-a expirat, conform legislației anterioare.




  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu