Tastăm şi descoperim

duminică, 8 mai 2016

LECŢIE PENTRU PĂRINŢI



În prezent lucrez în sistemul tradiţional de învăţământ, activând pe postul de asistent-învăţător la o şcoală privată. Nu acest lucru e important de spus, ci faptul că acest loc de muncă mi-a confirmat propriile păreri cu privire la atitudinea generală a părinţilor, în legătură cu educaţia copiilor lor. 

Atitudinea nepotrivită cu care şcolarul vine în clasă, a devenit o reală problemă pentru susţinerea lecţiilor, pentru cadrul didactic, dar şi pentru ceilalţi colegi.
Mereu am spus: Nu copiii sunt de vină pentru atitudinea nepotrivită pe care o afişează la şcoală.



Este evident faptul că, la un moment dat, copiii au văzut această atitudine (lipsă de respect faţă de cei din jur, ton ridicat al vocii, nepăsare faţă de ce îi înconjoară) într-un adult şi a preluat aceeaşi atitudine. 
Acum se pune problema cine dă aceste exemple negative copiilor şi cum facem să combatem aceste probleme. 
Exemplele negative pot fi cadrele didactice (se ştiu nenumărate cazuri mediatizate), dar şi părinţii.
Adesea, copiii preiau atitundinea părinţilor, iar ceea ce mai spune profesorul la clasă contează mai puţin sau deloc.
Trist este faptul că părimţii nu realizează ce este bine pentru propriul copil. Există şi o limită în care profesorul intervine în viaţa şcolarului. Relaţia profesor-părinte trebuie menţinută în condiţii bune, fiind în favoarea ambelor părţi, dar mai ales a copiilor. 

La vârsta preşcolară, lucrurile se pot îndrepta cu uşurinţă, dar ce te faci când te confrunţi cu acest fenomen la primar... Aici şcolarii deja şi-au însuşit stima de sine, personalitatea şi-a prins conturul.

 Părerea mea despre combaterea atitudinilor nepotrivite ale copiilor la şcoală este că trebuie clar să se producă o schimbare, iar dacă părinţii nu văd aceste lucruri, noi, cadrele didactice ar trebuii să-i facem să vadă, într-un mod elegant şi frumos. 
Înfiinţarea întrunirilor cu părinţii, discuţii deschise cu privire la atitudine, comportament, respect şi uman trebuie să existe în convorbirile cu părinţii.
Desigur, pentru ca aceste întruniri să existe, atitudinea părinţilor trebuie să fie una deschisă, să îşi dorească să ia parte la aceste discuţii. 

Iată câteva idei despre educarea părinţilor. 
Ce ne spune "despre copii"



Scoala viitorilor parinti in 15 lectii scurte

"Tuturor cuplurilor care doresc sa devina parinti, le dedicam aceasta scoala a parintilor in 15 lectii scurte. Asta pentru ca atunci cand iti doresti din tot sufletul sa devii parinte, esti tentat sa vezi doar partea roz a lucrurilor. Visezi cu ochii deschisi la ingerasul pe care-l vei tine in brate, te gandesti cu emotie la clipele in care va trebui sa ai grija de mica fiinta care-ti va schimba viata pana in cele mai mici detalii, insa cu siguranta nu te gandesti ca a creste un copil este cea mai grea meserie din lume, care te solicita 24 de ore din 24.



Partea I - Conversatiile cu copiii: Nimic mai simplu - Repeta absolut tot ceea ce vrei sa spui, la fiecare 5 minute.
Partea a II-a - Conversatiile cu prietenii: Alege-ti o victima, la intamplare, de preferat de aceeasi varsta cu tine, pentru empatie. Discutati despre orice subiect. Roaga pe altcineva ca pe toata durata discutiei sa te traga continuu de haine in timp ce rosteste o data la 4 secunde "Mami, cand plecam?" sau orice alta replica ce incepe cu "mami". Pentru intensificarea antrenamentului poti incerca sa tii in acelasi timp in mana si o ceasca de cafea.



Lectia nr. 8: Cum va fi mersul la cumparaturi

A, nu, nu e vorba de shopping! Ia-ti gandul de la asta pentru cativa ani! Cumparaturile se fac doar in supermarket sau la bacania din coltul blocului.
1. Mergi la supermarket insotit de o capra domestica sau de orice alta vietate jucausa. Nu garantam ca vei avea voie in interior cu vietatea respectiva, dar poti incerca o deghizare.
2. Cumpara tot ce iti este necesar pentru o saptamana incercand sa nu scapi din ochi caprita.
3. Plateste pentru tot ceea ce distruge nevinovata vietate. "
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturiel rezervate (c) 

    Acest articol abordează subiecte interesante pentru părinţi, dar şi pentru cei care doresc să devină părinţi. 

Pentru a citii tot articolul, faceţi un simplu click pe link-ul de mai jos: 


Iată şi alte site-uri cu aceeaşi temă asemănătoare: 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu