Tastăm şi descoperim

duminică, 8 mai 2016

ATELIERELE CU PĂRINŢII

Ce idee minunată! Se pare că părinţii, dar mai ales copiii sunt încântaţi de aceste ateliere. Şcolile dau oportunitatea părinţilor de a se "juca" împreună cu copiii. Ambele părţi au câte ceva de învăţat şi sunt foarte încântaţi.

Iată câteva informaţii despre echipa "chiar aşa":

Echipa Chiar Asa va invita la noul atelier de dezvoltare personala „Si mami si tati se joaca!”.



Familia si dinamica acesteia au un rol marcant asupra dezvoltarii si construirii personalitatii copilului. Datorita acestui fapt reactiile, gesturile, cuvintele, tonul si atitudinea parintilor fata de copii au o greutate foarte mare in devenirea acestora. Un ton calm, o privire incurajatoare, o inspiratie adanca inainte de o reactie impulsiva, pot face diferenta intre un copil curajos si unul temator, intre un copil curios si unul timid sau intre un copil responsabil si unul rasfatat.
De multe ori, desi intentiile parintilor sunt dintre cele mai bune, pot reactiona diferit de cum si-au propus fata de copii, astfel ajungand la situatii nedorite, tensionate sau conflictuale. Pentru a preintampina aparitia acestor situatii este importanta o atmosfera de familie centrata pe suport si respect reciproc, in care copilul sa simta ca este valorizat, incurajat, lasat sa experimenteze si sa capete putere asupra vietii sale.
La baza unei atmosfere suportive si sanatoase sta disponibilitatea de a accepta individualitatea copilului si de a comunica intr-o maniera sincera si pozitiva.
De-a lungul acestui atelier, prin intermediul tehnicilor creative de lucru, ne propunem tocmai construirea unei atmosfere relaxate si incurajatoare, in care fiecare sa se poata exprima liber, tinand cont si de libertatea celuilalt.
Ce se va intampla la acest atelier?
VEDEŢI AICI:
1.  LINK

Care este situaţia copilului meu la şcoală? CATALOG ŞCOLAR





Catalogul şcolar se pare că este o nouă modalitate pentru părinţi, care îi pune în temă cu toată activitatea propriilor copii la şcoală.

Aceştia pot vedea notele, absenţele, mediile.

Ce ne spune "edu.ro" despre catalogul şcolar:





Putem să ne logăm pe catalogul online făcând un click. Acest lucru este posibil doar dacă aveţi deja un cont activ pe acest site.






CE FACE COPILUL MEU LA ŞCOALĂ?




Deseori părinţii se întreabă: "Ce face copilul meu la şcoală?"
 În şcolile private se aplică metoda cu camerele de luat vederi. În acest mod, părinţii pot vedea tot ceea ce fac copii lor la şcoală. 


Iată un site unde găsim păreri despre camerele de luat vederi în şcoală:



LECŢIE PENTRU PĂRINŢI



În prezent lucrez în sistemul tradiţional de învăţământ, activând pe postul de asistent-învăţător la o şcoală privată. Nu acest lucru e important de spus, ci faptul că acest loc de muncă mi-a confirmat propriile păreri cu privire la atitudinea generală a părinţilor, în legătură cu educaţia copiilor lor. 

Atitudinea nepotrivită cu care şcolarul vine în clasă, a devenit o reală problemă pentru susţinerea lecţiilor, pentru cadrul didactic, dar şi pentru ceilalţi colegi.
Mereu am spus: Nu copiii sunt de vină pentru atitudinea nepotrivită pe care o afişează la şcoală.



Este evident faptul că, la un moment dat, copiii au văzut această atitudine (lipsă de respect faţă de cei din jur, ton ridicat al vocii, nepăsare faţă de ce îi înconjoară) într-un adult şi a preluat aceeaşi atitudine. 
Acum se pune problema cine dă aceste exemple negative copiilor şi cum facem să combatem aceste probleme. 
Exemplele negative pot fi cadrele didactice (se ştiu nenumărate cazuri mediatizate), dar şi părinţii.
Adesea, copiii preiau atitundinea părinţilor, iar ceea ce mai spune profesorul la clasă contează mai puţin sau deloc.
Trist este faptul că părimţii nu realizează ce este bine pentru propriul copil. Există şi o limită în care profesorul intervine în viaţa şcolarului. Relaţia profesor-părinte trebuie menţinută în condiţii bune, fiind în favoarea ambelor părţi, dar mai ales a copiilor. 

La vârsta preşcolară, lucrurile se pot îndrepta cu uşurinţă, dar ce te faci când te confrunţi cu acest fenomen la primar... Aici şcolarii deja şi-au însuşit stima de sine, personalitatea şi-a prins conturul.

 Părerea mea despre combaterea atitudinilor nepotrivite ale copiilor la şcoală este că trebuie clar să se producă o schimbare, iar dacă părinţii nu văd aceste lucruri, noi, cadrele didactice ar trebuii să-i facem să vadă, într-un mod elegant şi frumos. 
Înfiinţarea întrunirilor cu părinţii, discuţii deschise cu privire la atitudine, comportament, respect şi uman trebuie să existe în convorbirile cu părinţii.
Desigur, pentru ca aceste întruniri să existe, atitudinea părinţilor trebuie să fie una deschisă, să îşi dorească să ia parte la aceste discuţii. 

Iată câteva idei despre educarea părinţilor. 
Ce ne spune "despre copii"



Scoala viitorilor parinti in 15 lectii scurte

"Tuturor cuplurilor care doresc sa devina parinti, le dedicam aceasta scoala a parintilor in 15 lectii scurte. Asta pentru ca atunci cand iti doresti din tot sufletul sa devii parinte, esti tentat sa vezi doar partea roz a lucrurilor. Visezi cu ochii deschisi la ingerasul pe care-l vei tine in brate, te gandesti cu emotie la clipele in care va trebui sa ai grija de mica fiinta care-ti va schimba viata pana in cele mai mici detalii, insa cu siguranta nu te gandesti ca a creste un copil este cea mai grea meserie din lume, care te solicita 24 de ore din 24.



Partea I - Conversatiile cu copiii: Nimic mai simplu - Repeta absolut tot ceea ce vrei sa spui, la fiecare 5 minute.
Partea a II-a - Conversatiile cu prietenii: Alege-ti o victima, la intamplare, de preferat de aceeasi varsta cu tine, pentru empatie. Discutati despre orice subiect. Roaga pe altcineva ca pe toata durata discutiei sa te traga continuu de haine in timp ce rosteste o data la 4 secunde "Mami, cand plecam?" sau orice alta replica ce incepe cu "mami". Pentru intensificarea antrenamentului poti incerca sa tii in acelasi timp in mana si o ceasca de cafea.



Lectia nr. 8: Cum va fi mersul la cumparaturi

A, nu, nu e vorba de shopping! Ia-ti gandul de la asta pentru cativa ani! Cumparaturile se fac doar in supermarket sau la bacania din coltul blocului.
1. Mergi la supermarket insotit de o capra domestica sau de orice alta vietate jucausa. Nu garantam ca vei avea voie in interior cu vietatea respectiva, dar poti incerca o deghizare.
2. Cumpara tot ce iti este necesar pentru o saptamana incercand sa nu scapi din ochi caprita.
3. Plateste pentru tot ceea ce distruge nevinovata vietate. "
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturiel rezervate (c) 

    Acest articol abordează subiecte interesante pentru părinţi, dar şi pentru cei care doresc să devină părinţi. 

Pentru a citii tot articolul, faceţi un simplu click pe link-ul de mai jos: 


Iată şi alte site-uri cu aceeaşi temă asemănătoare: 











RESPECTĂM DREPTURILE DE AUTOR DIN MEDIUL VIRTUAL?



Foarte multe persoane folosesc internetul, aş spune că aproape toate... Şi foarte multe persoane folosesc această sursă pentru informare. 




CUM NE INFORMĂM?

DE UNDE NE INFORMĂM?

SPECIFICĂM SURSA INFORMĂRII?

RESPECTĂM DREPTURILE DE AURTOR DIN MEDIUL VIRTUAL?



De multe ori se întamplă să "culegem" informaţii de pe internet, dar să nu publicăm şi sursa...Ceea ce înseamnă că nu respectăm drepturile de autor şi încălcăm legea! 
Haideţi să vedem ce inseamnă, conform dex-ului, dreptul de autor sau "copyright":
 Drepturile de autor sau copyright (anglicism care se pronunță [ pron. copiraĭt ] ) reprezintă ansamblul prerogativelor de care se bucură autorii cu referire la operele create; instituția dreptului de autor este instrumentul de protecție a creatorilor și operelor lor. 
După Convenția de la Berna nu mai este necesară indicarea faptului că o operă este protejată de drepturile de autor atât timp cât „proprietatea intelectuală a unei opere literare, artistice sau științifice corespunde autorului pentru simplul fapt că el a creat-o” și „sunt considerate obiecte ale proprietății intelectuale toate creațiile originale literare, artistice și științifice exprimate prin orice mediu și pe orice suport, tangibile sau intangibile, cunoscute acum sau care se vor inventa în viitor”.
În lumea digitală se aplică aceleași legi ale proprietății intelectuale și drepturilor de autor ca și pentru toate celelalte creații originale.
În martie 2002 a intrat în vigoare Tratatul OMPI pentru Dreptul de Autor (WCT) și în mai Tratatul OMPI pentru Interpretare și Fonograme (WPPT).
Ambele „Tratate ale Internetului” (cum sunt cunoscute) au fost realizate în 1996 de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale. Astfel este actualizată și completată Convenția de la Berna și se introduc elementele societății digitale. Într-o perioadă de 6 ani (1996 - 2002), se realizează ratificarea acestor noi tratate de 30 de țări, minimul cerut de Organizația Națiunilor Unite, pentru punerea sa în aplicare.



Dreptul de autor in mediul virtual (Copyright)  cuprinde : fotografii, siteuri web, videoclipuri, lucrari literare , jocuri ,picturi, sculpturi...

      Conform DEX ,  copyright este drept garantat prin lege, rezervat numai autorului (precum si mostenitorilor acestuia) sau editorului de a reproduce si de a vinde operele literare, artistice si stiintifice.

       Încalcarea drepturilor de autor reprezintă folosirea neautorizata a materialelor protejate de legile cu privire la drepturilor de autor.
Legea recunoaste autorului dreptul de a permite sau interzice (citat din lege)
DREPTURI PATRIMONIALE:

-a) reproducerea operei;
-b) distribuirea operei;
-c) importul în vederea comercializii a copiilor realizate cu consimtamantul autorului;
-d) inchirierea operei;
-e) imprumutul operei;
-f) comunicarea publica, directa sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poate fi accesata in orice loc si moment ales, in mod individual, de catre public;
-g) radiodifuzarea operei;
-h) retransmiterea prin cablu a operei;
-i) realizarea de opere derivate.


Mai există drepturile morale, precum: 
-a) dreptul de a decide daca si cand opera va fi adusa la cunostinta publicului;
-b) dreptul de a fi recunoscut ca autor
-c) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusa la cunostinta publicului;
-d) dreptul de ai fi respectata integritatea operei si de a se opune oricarei modificari;
e) dreptul de a retracta opera, cu despagubirea celor care detin dreptul de utilizare, daca este cazul.






  Legea copyright-ului,legea 8/1996: 

- împiedică folosirea neautorizată ca reproducerea, republicarea sau obținerea de foloase materiale a materialelor ce se supun acestei legi. 

Proprietarul de drept al materialului în cauză, poate autoriza reproducerea elecronică sau sub orice altă formă, multiplicarea și distribuirea acestuia.
Când un anume autor încalcă legea copyright-ului, se comite o infracțiune.
Această lege prevede că autorul unei opere (literară, artistică, muzicală, sau de orice fel), să dețină dreptul asupra operei în cauză, pe toată durata vieții sale, plus încă 70 de ani. 
Drepturile de autor se moștenesc de către urmașii legali ai autorului. În cazul operelor realizate prin colaborarea mai multor autori, drepturile de autor expiră la 70 de ani de la moartea ultimului dintre aceștia. 
În cazul operelor publicate sub pseudonim, sau anonim, dreptul de autor durează 70 de ani de la publicarea respectivei opere. 
Legea se aplică și pentru operele create înainte de publicarea legii, dar numai dacă perioada de protecție n-a expirat, conform legislației anterioare.




  

joi, 5 mai 2016

"Education away" îţi trimite copiii în drumeţii şi excursii! 

Acest blog vine în ajutorul copiilor , părinţilor dar şi profesorilor, deoarece se organizeză excursii de neuitat. 

Aici găsim toate informaţiile utile precum:
 contact
 preţuri
 evenimentele următoare
imagini din activităţile întreprinse.

PUTEŢI ACCESA BLOGUL FACÂND UN CLICK PE LINK-UL DE MAI JOS:

didactic.ro






"didactic.ro" este comunitatea online cea mai cunoscută în rândul cadrelor didactice

DE CE? 
 Această comunitate reprezintă "punctul de întâlnire" ale tuturor materialelor didactice, de la ciclul preşcolar până la cel liceal, unde regăsim nenumărate sugestii de proiecte didactice şi materiale didactice. 

Acestă comunitate online este foarte utilă, deoarece cadrele didactice îşi pot împărtăşii ideile creative cu privire la învăţare.

Sunt încărcate mereu pe site materiale noi, actuale şi utile

CUM ARATĂ SITE-UL 



Puteţi accesa site-ul făcând un simplu click pe link-ul de mai jos: 

INSTRUIRE ASISTATĂ DE CALCULATOR, IAC - Proiectarea Instruirii utilizând Sisteme Informatice Multimedia





Acesta este un manual online care conţine: 

- OBIECTIVELE CURSULUI;

-CONŢINUTUL DE BAZĂ, care cuprinde 7 lecţii; 

-SISTEME DE EVALUARE AL STUDENTULUI;

-BIBLIOGRAFIE; 

(1C + 2S x 2G) x 14 săptămâni; Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi, anul IV; anul şcolar 2003 / 2004, Semestrul 7
Adrian A. Adascalitei, Conf. Univ. dr. ing.


Acest manual este util, deoarece lecţiile sunt clare şi bine organizate

Pentru a parcurge manualul, puteţi accesa următoarea adresă:

luni, 21 martie 2016

Cum să fii la zi cu ştirile în învăţământ





Informaţii actuale şi ulite putem găsi pe site-ul denumit "portal învăţămţânt".

 Această pagină o accesez aproape zilnic, deoarece îmi place să fiu la curent cu noile schimbări în sistemul educaţional

Adresa de mai jos de duce direct la site:

Kids activities blog




   "Kids activities blog" este organizat în mai multe categorii, precum:
 baby
toddler
 preschool
kindergarten
elementary
family
blogul adresându-se publicului larg, dar şi celui specializat (cadrele didactice).

  Blogul sugerează idei de activităţi precum 
abilităţi practice, lucru manual.

  Mai multe informaţii le puteţi găsi chiar pe adresa blogului:  http://kidsactivitiesblog.com/  

luni, 22 februarie 2016

Despre mine


         Hi!


 Numele meu este Șerban Roxana Elena,    


       

iar acesta este blogul meu. 

STUDENTĂ la 
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei; Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar - Universitatea Bucureşti

PASIONATĂ DE :
SPORT,      ARTĂ,       LECTURĂ,      PSIHOLOGIE


CE MĂ DEFINEŞTE?

 Simplitate 
Optimism 
Perseverență
 Dorința de cunoaștere. 

Îmi place să mă implic în diverse activități.

 Programul încărcat face parte din mine. 

  Urmăresc să-mi depășesc propriile așteptări.

 Ador să fiu înconjurată de frumos.

În următoarele postări o să descoperiți ce înseamnă pentru mine frumosul. 


Așteptările mele cu privile la cursul de I.A.C. sunt:

 -atractivitatea cursului

-dinamicitatea lui

-activităţi cu  teme diferite

-rapiditatea desfașurarii cursului

-ideile creative din cadrul cursului



Schimbarea începe cu noi!